Selskabsret & Ejeraftaler
Som erhvervsadvokat rådgiver Allan Østergaard Sørensen om selskabsretlige forhold i forbindelse med ejerskifte eller generationsskifte af virksomhed. Rådgivningen er koncentreret om selskabsstiftelse, omstrukturering og udformningen af ejeraftaler for virksomhedens ejerkreds. Han rådgiver endvidere om ansættelsesretlige forhold og bestyrelsesarbejde.
Allan Østergaard Sørensen, Advokat (L)
Selskabsstiftelse og omstrukturering
Hvis du har brug for selskabsretlig rådgivning i forbindelse med etablering af virksomhed og valg af selskabsform eller i forbindelse med omstrukturering af en bestående virksomhed, så kontakt Allan Østergaard Sørensen. Han kan eksempelvis hjælpe med rådgivning om selskabsstiftelse, fusion og spaltning af selskaber, etablering af holdingselskaber efter reglerne om skattefri aktieombytning, anmeldelse og registrering af selskabsændringer hos Erhvervsstyrelsen og andre selskabsretlige forhold.
Ejerskifte og generationsskifte
Advokat Allan Østergaard Sørensen rådgiver ofte om selskabsretlige forhold i forbindelse med ejerskifte til medarbejdere eller generationsskifte til familiemedlemmer. Rådgivningen handler i de fleste tilfælde både om planlægning og derefter om den praktiske gennemførelse. Allan Østergaard Sørensen bistår endvidere med rådgivning og konfliktløsning i situationer, hvor der er opstået en konflikt mellem parterne, og hvor der er behov for en kompromissøgende og løsningsorienteret rådgivning.
Hvorfor er en ejeraftale vigtig?
Det er ikke et lovkrav, at der er en ejeraftale mellem ejerne af en virksomhed, men det må altid anbefales, når flere personer driver virksomhed sammen. En ejeraftale sikrer, at der er forudbestemte vilkår at falde tilbage på, hvis der opstår uenighed i ejerkredsen, eller hvis der er behov for at overdrage ejerandele i selskabet som følge af sygdom, dødsfald eller ved købstilbud fra tredjemand. En ejeraftale forebygger konflikter og udgør derfor en sikkerhed for ejerkredsen og for virksomheden.
Har du brug for en advokat med speciale i selskabsret?
Står du overfor et ejerskifte eller generationsskifte i din virksomhed, så kontakt advokat Allan Østergaard Sørensen.
Det bedste råd, jeg som advokat kan give dig, er at starte i god tid og udvise grundighed og omhyggelighed i forberedelserne. Det handler om at tænke langsigtet og se problemerne, inden de opstår. Grundig forberedelse og et gennemarbejdet aftalegrundlag sikrer, at parterne kender hinandens forventninger, muligheder og begrænsninger og forebygger derved konflikter.
Ofte stillede spørgsmål
Ifølge ordlyden af selskabslovens § 82 er ejeraftaler ikke bindende for kapitalselskaber, og de beslutninger, der træffes af generalforsamlingen.
Bestemmelsen er ufravigelig, hvilket indebærer, at ejerne af virksomheden ikke kan bestemme i selskabets vedtægter eller en ejeraftale, at selskabslovens bestemmelse ikke skal være gældende mellem dem.
Selskabslovens § 82 indebærer, at generalforsamlingen og dirigenten vil være forpligtet til at følge selskabslovgivningens regler om afstemninger, men ikke vilkårene i en ejeraftale, hvis der er modstrid. Hvis en majoritetsejer af en virksomhed ikke følger forudbestemte vilkår i en ejeraftale om afstemninger på selskabets generalforsamling, så misligholder majoritetsejeren ejeraftalens vilkår. Beslutningen på generalforsamlingen vil dog være gyldigt vedtaget og kan registreres ved Erhvervsstyrelsen.
Konsekvenserne for den ejer, som misligholder et vilkår om afstemning i en ejeraftale, er af civilretlig karakter. Det betyder, at ejeren kan ifalde et erstatningsansvar, og dette vil i de fleste tilfælde vil være tilstrækkeligt til at motivere ejerne af selskabet til at overholde ejeraftalens bestemmelser. Derfor har en ejeraftale trods selskabslovens § 82 væsentlig betydning for forholdet mellem dem. Det er dog vigtigt, at vilkårene i en ejeraftale effektivt kan håndhæves civilretligt, sådan at ejerne motiveres til at overholde ejeraftalens bestemmelser.
Det sker ofte, at en klient henvender sig med den problemstilling, at man har stiftet et driftsselskab, uden samtidig at stifte et holdingselskab. Har man allerede stiftet sit driftsselskab, kan det være forbundet med store skattemæssige konsekvenser, hvis man senere ønsker at indsætte et holdingselskab mellem sig selv og driftsselskabet. For at undgå dette, kan man gennemføre en skattefri aktieombytning eller anpartsombytning, hvor man indskyder værdien af de aktier eller anparter man har i driftsselskabet i holdingselskabet.
Alternativet til en aktieombytning er at stifte et nyt holdingselskab og lade holdingselskabet købe aktierne i driftsselskabet, men da aktierne i driftsselskabet var personligt ejet, vil provenuet ved salget udløse beskatning. Et rent salg kan være fint, hvis driftsselskabet ikke har en stor værdi, da det skattemæssige tab ved salget derved ikke er stort eller måske slet ikke er eksisterende. Du beskattes som udgangspunkt kun af din avance, så er selskabet ikke steget i værdi, siden du stiftede det, er der ingen avance, der skal beskattes.
Hvis du anvender modellen med skattefri aktieombytning, bliver der hverken tilført eller fjernet værdier i forbindelse med ombytningen. Du behøver ikke spørge SKAT om lov for at lave denne ombytning, men du skal bruge en revisor, som kan lave en vurderingsberetning af driftsselskabet, jf. selskabslovens § 36, og ombytningen skal ske til handelsværdien.
Det er ikke helt uden konsekvenser at stifte et holdingselskab efter reglerne om skattefri aktieombytning. For at undgå skatteunddragelse, bliver de ombyttede aktier i driftsselskabet ”bundet” i holdingselskabet i 3 år. Det betyder, at holdingselskabet ikke kan sælge aktier i driftsselskabet i 3 år, fra du har lavet ombytningen, medmindre du selvfølgelig betaler skat.
Kontakt advokat Allan ØStergaard Sørensen, hvis du har brug for rådgivning om mulighederne for at stifte et holdingselskab efter reglerne om skattefri aktieombytning.
Når der i en virksomhed sker et ejerskifte til medarbejdere eller generationsskifte til familiemedlemmer, vil det ofte forløbe i 3-4 faser.
I første fase er der indledende drøftelser om de økonomiske forhold, de overordnede rammer for ejerskiftets praktiske gennemførelse overvejes, ligesom rammerne for det fremtidige samarbejde drøftes. I anden fase udformes alle skriftlige aftaler og dokumenter, så parterne godkender en samlet dokumentpakke. Det sikrer, at der ikke er uafklarede forhold, som skal forhandles eller genforhandles på et senere tidspunkt, hvor alt fokus burde være på den videre virksomhedsdrift. Den tredje fase er den praktiske gennemførelse af ejerskiftet. Der etableres holdingselskaber, købesummer betales, pantsætningsdokumenter oprettes, ejerskiftet registreres, og parterne er i mål.
I mange tilfælde gennemføres et ejerskifte over en årrække, hvor den sælgende ejer løbende overdrager ejerandele i virksomheden til den købende ejer. Der kan endvidere være tale om en hel eller delvis sælgerfinansieret handel. I denne situation indeholder ejerskifte en fjerde fase, hvor parterne skal samarbejde om virksomheden i en længere periode. Forudsætningen for succes er da ofte den forudgående rådgivning fra professionelle rådgivere, som har set problemstillingerne før, og som kan hjælpe parterne med at få afstemt forventningerne til hinanden.